Šor - Strojni prsten
TKO SMO?

Puni naziv glasi Udruga za održivi razvoj sela „ŠOR”, a osnovana je 2. travnja 2008. godine sa sjedištem u Staroj Kapeli, na području općine Nova Kapela u Brodsko – posavskoj županiji. Udruga je nastala kao poveznica poljoprivrednika, gospodarstvenika s potrebitim strukama – tradicijskim zanimanjima, izvornim slavonskim običajima i potrebama za očuvanjem iste.

Osnivači Udruge su skupina entuzijasta koja svoju ljubav prema prirodi, zaštiti iste, te očuvanju tradicije i izvornih običaja sela želi unaprijediti i održati, te zaštiti od stihije vremena koje dolazi i donosi zaborav. Predstavnici Udruge su ciljna skupina spoja tradicije, običaja i prirode koji svojim znanjima i vještinama kao i proizvedenim proizvodima mogu doprinijeti razvoju i očuvanju tradicije sela. Tako su u Udrugu učlanjeni proizvođači suhomesnatih proizvoda (kobasica, kulena, čvaraka, švargla i sl.), proizvođači meda i proizvoda od meda, proizvođači (uzgajivači) ljekovitog bilja, cvijeća i gljiva, proizvođači slavonskih kolača, slastica, proizvoda od voća (džemova, kompota i sl.), proizvođači suvenira od prirodnih materijala, predstavnici obiteljskih tradicijskih obrta (kovači, užari, mlinari).

Osnovni sadržaj djelatnosti Udruge je:
• okupljanje u radionice građanstvo zainteresirano za ovladavanje vještinama zlatoveza, necanja, tkanja, šlinganja, heklanja, raspletanja, crtanja i slikanja
• organizacija edukativnih sadržaja namijenjenih svim ciljnim skupinama u zajednici
• razmjena iskustava i pomoć seoskim ženama
• promicanje proizvodnje, prerade i plasmana poljoprivrednih proizvoda na ekološki način
• organizacija i sudjelovanje na sajmovima tematskog karaktera
• pripravljanje tradicionalnih jela, kolača i ostalih gastronomskih proizvoda
• poticanje adaptacije i gradnje seoskih kuća u svrhu razvoja seoskog turizma
• organizacija marketinških sadržaja u svrhu promidžbe ekološke poloprivredne proizvodnje i održivog razvoja sela

ČIME SE BAVIMO?
U skladu sa odredbama Statuta Udruga se bavi slijedećim djelatnostima:

• promoviranje održivog razvoja sela
• očuvanje i promicanje tradicije radionica, autohtonih zanata i rukotvorina
• promoviranje proizvodnje, prerade i plasmana poljoprivrednih proizvoda na ekološki i tradicionalan način
• promoviranje autohtonih tradicijskih obrtničkih proizvoda
• promicanje poboljšanja i razvitka društvene i kulturne infrastrukture u seoskom prostoru
• savjetodavna pomoć kod infrastrukturnih projekata u seoskom prostoru, jačanje izgradnje nerazvrstanih seoskih puteva, jaslica, vrtića
• promicanje pomoći za nemoćne i stare vezane uz selo
• poticanje adaptacije i gradnje seoskih kuća za seoski turizam uz korištenje ekoloških izvornih građevinskih materijala
• poticanje i unapređivanje obnove objekata i područja značajnih povijesnih, kulturnih i tradicijskih vrijednosti
• rad na marketingu za očuvanje tradicije i kulture življenja na selu
• očuvanje kulturne baštine sela
• promicanje obnovljivih izvora energije
• aktivnost u sudjelovanju u projektima zaštite okoliša
• poticanje volonterizma
DO SADA OSTVARENO:

Na samom početku svog postanka Udruga se prvenstveno orijentirala na provođenje kvalitetne edukacije ponajprije svojih članova, ali i svih ostalih zainteresiranih skupina u zajednici. Potaknuli su adaptaciju, obnovu i gradnju starih seoskih kuća koje je bilo potrebno obnoviti i spasiti od propadanja i zaborava, te im vratiti duh nekih prošlih vremena, stari sjaj i toplinu ognjišta.

Na inicijativu članova Udruge pokrenute su radionice starih tradicijskih vještina izrade ručnih radova kao što su heklanje, izrada zlatoveza, necanje, tkanje, šlinganje, te radionice slikanja i crtanja na starinski način. Radi poboljšanja svog djelovanja i stjecanja nekih novih iskustava Udruga je sudjelovala na brojnim sajmovima tematskog karaktera, gdje su osim promoviranja svojih usluga imali prilike susresti se sa sličnim udrugama i izmijeniti iskustva. Organizatori su brojnih marketinških sadržaja koji za cilj imaju promociju ekološke poljoprivredne proizvodnje.

U ožujku 2009. godine Udruga je prema dogovoru sa Brodsko – posavskom županijom provela projekt sanacije divljeg odlagališta otpada na području Stare Kapele.

BUDUĆI PLANOVI:

Za ovu godinu planiran je dovršetak suvenirnice u kojoj će se turistima nuditi jedinstveni ručno izrađeni suveniri ovoga kraja, te dovršetak kušaonice vina koja će biti u sklopu tematske ceste.

U planu je dogovaranje suradnje sa školama i obrazovnim ustanovama oko mogućnosti organizacije škole u prirodi. Sukladno tome članovi Udruge će urediti prostor u kojem bi se nastava održavala.

Smještajni kapaciteti sela su u fazi povećanja kako bi se omogućio prihvat većih skupina posjetitelja.

U tijeku je završno uređenje konjušnice sa koralom, čiji će kapaciteti poslužiti za školu jahanja i uzgoj hrvatskih autohtonih pasmina konja. Planirana je i nabavka agregata koja će služiti za potrebe konjušnice.

U planu je daljnje uređenje infrastrukture u selu Stara Kapela, tako da će se sanirati preostala divlja smetlišta u okolici sela, te će u suradnji sa udrugama „Strojni prsten” i PBZ „Stara Kapela” nastaviti uređivati zapuštene površine oko sela kako bi se pripremile za poljoprivrednu proizvodnju.

Udruga će također raditi na daljnjim ishođenjima oznaka porijekla za tradicionalne proizvode (kolači, suhomesnati proizvodi, pekmezi, različite vrste rakija...)

DJELATNOSTI ČLANOVA UDRUGE:
- proizvodnja suhomesnatih tradicionalnih slavonskih proizvoda
- proizvodnja autohtonih slavonskih proizvoda kao što su slastice, kolači i jela od povrća i mesa, te proizvodnja slavonskog kulena i čvaraka
- skupljanje ljekovitog bilja i priprema napitaka od istih
- proizvodnja kozjeg sira i uzgoj starih autohtonih sorta jabuka
- proizvodnja meda
- proizvodnja nekoliko vrsta rakija

Udruga za održivi razvoj sela “Šor”
MB: 2384981
Broj žiro računa: 2360000-1102026477

Adresa: Stara Kapela 17, 35410 Nova Kapela
Mob: 098/301 896
E-mail: mail@starakapela.com