„Rosa rosi, kiša pada“
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Brodsko-posavske županije, Brodsko-posavske županije i Općine Nova Kapela, u nedjelju 16. svibnja u StarojKapeli održana je 2. smotra šetanih kola pod nazivom „Rosa rosi, kiša pada“. Uz domaćina manifestacije KUD „Šokadija“ iz Batrine, na smotri su se okupili članovi KUD-a „Šokadija“ iz Šumeća, KUD-a „Luka Ilić–Oriovčanin“ iz Oriovca, KUD-a „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša, KUD-a „Radinje“ iz Siča te KUD-a „Izvor“ iz Rakovice sa Korduna.

U okviru manifestacije organizirana je i edukativna radionica o šetanim kolima koju je vodila poznata hrvatska etnomuzikologinja mr. sc. Miroslava Hadžihusejnović-Valašek, jedna od najzaslužnijih za upis šetanih kola iz okolice Nove Gradiške u Registar nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture. Nakon radionice trebala je uslijediti „Karakača“, šetano kolo svih sudionika kroz središte Stare Kapele, ali je zbog kiše morala biti izmještena u školsko-sportsku dvoranu u Batrini. Bez obzira na loše vrijeme prigoda je ipak iskorištena za snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana sa više od 100 sudionika.

Za vrijeme trajanja manifestacije članovi PBZ Stara Kapela su svečano otvorili novu turističku atrakciju Stare Kapele, ranč Brezu. Ranč se proteže na 7 hektara, a namijenjen je terapijskom jahanju i rehabilitaciji djece s posebnim potrebama. Otvorenju su nazočili zamjenik župana Brodsko-posavske županije Davor Vlaović i predstavnik Ministarstva turizma Tomislav Vukovac, ravnatelj Uprave za turističku infrastrukturu i zaštitu turističke osnove.

U nastavku programa, u OŠ „Antuna Mihanovića“ u Batrini uslijedio je kulturno umjetnički program, a sudionike manifestacije je dočekala okrjepa uz tradicionalna slavonska jela i pića.